БСП ще подсили Калфин с вицeпрезидент с партийни връзки

Весела Лечева

Изходът от тежките спорове в БСП за кандидата й за вицепрезидент ще са показателни и за развоя на лидерската битка в партията след изборите наесен, особено след като трети ден продължава задочният диалог между президента и бивш председател Георги Първанов и сегашния водач Сергей Станишев.


Станишев приветства избора на Първанов да се върне в БСП след края на президентския му мандат, но отново даде да се разбере, че не го вижда начело на партията. В понеделник Първанов отрече амбиции към постове, но пък критикува сегашното ръководство с думите, че неговото връщане ще укрепи партията и ще я отвори към реални партньори.


Когато бившият външен министър Ивайло Калфин беше издигнат за президент, "свои и чужди" на левицата веднага го определиха като човека на Първанов. Сега споровете са за претендента за вицепрезидент, който трябва да бъде уточнен до 11 септември, когато е свикан Националният съвет, за да го утвърди.




В БСП изчакваха различни сондажи дали Калфин ще успее да мобилизира твърдото партийно ядро, за да се очертае и профил на вицепрезидент, който да го допълва. Новите проучвания в левицата показват, че въпреки дисциплината на електората има пропуски в подкрепата за Калфин.


Затова вероятно ще бъде предпочетен вариантът партиен кандидат за вицепрезидент, който е приеман и от партньорите на БСП в "Коалиция за България", както и от ДПС, научи "Дневник" от членове на предизборния щаб.


С такава подкрепа се ползвала бившият вицепремиер по еврофондовете в кабинета "Станишев" Меглена Плугчиева. Тя беше и заместник-министър на земеделието в кабинета "Сакскобургготски" от квотата на ДПС. "Това й дава основание да се представя на "Позитано" 20 като "човека на ДПС" и да твърди, че има подкрепа от партията на Ахмед Доган", казват нейни съпартийци.


С широка подкрепа не само сред партийния актив се ползва и бившият шеф на агенцията за младежта и спорта Весела Лечева, чийто съпруг - Манол Велев, беше нещатен съветник на президента Георги Първанов. Наскоро публично я защити и Ивайло Калфин, който в социалната мрежа "Фейсбук" напомни при откриването на новата спортна зала в София, че най-голям принос за нея има именно Лечева.


По думите на членове на партийното ръководство сондажите показвали, че с възможности да мобилизира твърдия електорат и да привлече допълнителни гласове били още бизнесменът и бивш депутат от БСП Петър Кънев, който в момента е съветник на Първанов, както и кметът на Смолян Дора Янкова и народният представител от БСП Петър Курумбашев.


В по-малка степен била популярността на Янаки Стоилов и Андрей Пантев, който е втори мандат депутат, но от т.нар. гражданска квота.


Сериозен натиск да влезе в предизборната битка като кандидат за вицепрезидент е оказван и върху Корнелия Нинова, една от най-активните в опозицията. Във "Фейсбук" дори се появи профил "Да подкрепим Корнелия Нинова".


Тя знаеше за съществуването му, но нямала нищо общо и нямала представа кой стои зад инициативата. Там обаче депутатът Кирил Добрев, сочен за близък до президента Първанов, обявява, че подкрепя Нинова за вицепрезидент на Калфин. Пред "Дневник" Нинова заяви, че няма да се кандидатира.


Всичко, което трябва да знаете за: